AI kan redde aktiemarkedet

AI er det helt store samtaleemne på aktiemarkedet lige nu. AI-relaterede megakapital-aktier som Nvidia har været en støtte for et marked, der står over for en række udfordringer. Det er et sammenspil, der kan definere aktierne i det kommende årti.

Den pludselige interesse for kunstig intelligens, udløst af den stigende popularitet af ChatGPT, har skabt billioner af dollars af værdi på aktiemarkedet.

Nvidia fører pt. an med en stigning på over 175%, hvilket har ført dem ind i trillion-klubben, mens Meta også er steget med 119%. Store spillere som Alphabet og Microsoft har set afkast på næsten 40%. Alt dette sker, mens den amerikanske økonomi bevæger sig mod en recession, og Kongressen leger en farlig leg med nationens gældsgrænse.

Det er præcis det, aktiemarkedet har haft brug for for at holde sig flydende, da der er blevet opbygget flere udfordringer, herunder en indtjeningsskuffelse og høje rentesatser. S&P 500 har stort set været uændret siden begyndelsen af april, hvor AI-hypen har hjulpet med at opveje flere økonomiske udfordringer.

Dette træk-og-slæb er tegn på en kamp, der sandsynligvis vil udfolde sig i det kommende årti. Mens negative kræfter trækker aktierne nedad, ser det ud til, at AI kan være det lyspunkt, der opvejer det.

Forventet produktivitetsboom med AI

Argumentet for en produktivitetsboom ledet af AI kommer ikke kun fra aktieoptimister. Akademiske forskere er også nået frem til samme konklusion.

En nylig undersøgelse fra Stanford og MIT viste, at medarbejdere hos et Fortune 500-softwarefirma, der fik adgang til generative AI-værktøjer, blev 14% mere produktive. For de mindst erfarne medarbejdere steg produktiviteten med næsten 30%.

LÆS OGSÅ:  Bæredygtighed og teknologi: Hvordan AI kan bidrage til en grønnere fremtid
Forventet produktivitetsboom med AI

“Systemet ser ud til at skabe værdi ved at indfange og formidle noget af den tavs organisationelle viden om, hvordan man løser problemer og tilfredsstiller kunder, som tidligere kun blev lært via erhvervserfaring,” lyder det i en sammenfatning af rapporten fra Brookings Institute.

Nogle af verdens mest anerkendte investorer og markedseksperter er også med på vognen. Milliardæren Paul Tudor Jones siger, at den overvældende popularitet af AI har fået ham til at revurdere sine prognoser for inflation og aktiemarkedet.

“Introduktionen af store sprogmodeller og kunstig intelligens vil skabe en produktivitetsboom, som vi kun har set få gange de sidste 75 år,” sagde Jones i et nyligt interview med CNBC.

Markedsveteranen Ed Yardeni, der tidligere har været chefstrateg for Oak Associates, Prudential Equity Group og Deutsche Bank, mener, at AI-drevet produktivitet har potentialet til at starte en ny langvarig bull-cyklus for aktier.

“Dette kan være begivenheden, der kickstarter de brølende 2020’ere,” skrev han i et blogindlæg for et par uger siden. “Hvis det er tilfældet, kan vi bruge meget mindre tid på at bekymre os om, hvad Fed vil gøre næste gang, og i stedet fokusere på, hvordan teknologi øger produktiviteten og levestandarden i hele økonomien.”

Den afgørende rolle af marginvækst

For at forstå, hvordan denne øgede produktivitet vil føre til aktiestigninger, skal man først se på fortjenstmargenerne og den rolle, de spiller for aktieprisernes stigning. For at gøre det skal vi gå flere årtier tilbage.

I løbet af de sidste 30 år har amerikanske virksomheder oplevet en enorm vækst i deres fortjenstmargener. Siden 1990 er de mere end fordoblet.

LÆS OGSÅ:  AI og Tekstforfatning: Fremtidens Web Services

Det har i høj grad været ansvarligt for en stigning på over 1.100% i S&P 500 i samme periode. Fortjenestevækst har historisk set været den største drivkraft bag aktiegevinster, og marginer er et udtryk for, hvor effektivt virksomheder omsætter salg til reel fortjeneste. Og som det fremgår af den grønne linje i diagrammet nedenfor, er det ikke kun teknologigiganterne:

Den afgørende rolle af marginvækst

Men i lyset af en bred økonomisk nedgang er marginerne begyndt at falde og ser ud til at fortsætte nedad. Goldman Sachs finder, at marginerne er faldet med et helt procentpoint i de seneste kvartaler og forventer et fald på 36 basispoint for hele 2023.

Denne nedgang vil begrænse S&P 500’s evne til fortsat at generere afkast i overensstemmelse med den historiske trend. Det er fordi, marginudvidelse har været markedets trumfkort, når indtægtsvækst og BNP-vækst er aftaget. Uden den støtte siger Goldman, at aktierne vil falde under deres langsigtede gennemsnit.

AI’s indvirkning på marginer

Her kommer AI ind i billedet igen og binder det hele sammen. Ifølge Goldman Sachs vil generative AI øge produktivitetsvæksten i USA med cirka 1,5 procentpoint om året i en periode på 10 år. Firmaet forventer, at det vil resultere i en stigning på 4 procentpoint i S&P 500’s nettomarginer.

Det er ren brændstof for aktieafkastet og kan være det, der holder S&P 500 oppe, når andre positive katalysatorer forsvinder. Dette diagram viser den tydelige sammenhæng mellem forbedret produktivitetsvækst og højere marginer.

AI's indvirkning på marginer

Som med enhver hurtigt stigende del af markedet er AI-aktier ikke uden deres skeptikere.

En nylig researchnote fra Bank of America kaldte denne gruppe en “babyboble” og bemærkede, at den startede under lempelige betingelser og sandsynligvis vil ende under stramninger.

LÆS OGSÅ:  Revolutionerer Uddannelse i Klasseværelset: Kunstig Intelligences Rolle

Og selvom AI på lang sigt kan vise sig at være enormt kraftfuldt, påpeger firmaet, at aktiepriserne stadig kan falde markant fra de nuværende niveauer. Stigningen i internettet var trods alt teknisk set en boble.

Semantikken til side vil kun tiden vise, hvordan AI-revolutionen vil adskille vinderne, der implementerer det, fra taberne, der bliver forstyrret af det. Uanset hvordan det udspiller sig, kan man ikke benægte, at AI har potentialet til at være en afgørende faktor for markedet i årene fremover.